Vad innebär fakturabelåning egentligen?

För företag och olika verksamheter idag finns det möjlighet till fakturabelåning. Men vad innebär detta egentligen? Det är inte ovanligt att tala om factoring i samband med detta.  Man kan säga att factoring är ett samlingsbegrepp kring fakturaköp, fakturabelåning samt andra tjänster inom det ekonomiska. Det vanligaste är dock just att sälja faktura eller belåna faktura som man gör hos ett factoringbolag. Man överlåter en eller flera fakturor man har till ett factoringbolag. De betalar dig och dina kunder betalar till dem. Om det handlar om enstaka fakturor är det smartaste att satsa på att sälja fakturan. Om det är alla fakturor som finns just nu i företaget så kan det vara bättre med fakturabelåning.

Varför belånar man fakturor?

Anledning till att ett företag behöver sälja fakturor eller belåna dem är ofta för att öka likviditeten snabbt. När du väljer att sälja eller belåna så får du pengarna nästintill direkt och slipper vänta på att dina kunder ska betala dem. Det kan vara nödvändigt om det kanske är så att du behöver betala egna fakturor som är utställda till ditt företag.

Öka likviditeten

Att öka likviditeten, alltså betalningsförmågan genom att belåna faktura kan göras när du vill. Dock om det är så att du måste göra det varje månad, så kan det vara läge att se över ditt företags ekonomi överlag. Kanske det är dags att även göra andra förändringar så att ekonomin går ihop sig. 

12 Feb 2020