Då behöver du en elektriker

Vi är rätt många som pysslar med hemelektroniken på egen hand. Ett kretskort som behöver byta ett motstånd?  Fram med lödkolv och antistatiskt armband och sen är det bara att tuta och köra. Men det finns de som tror att bara för att de klarar att bygga en dator, eller laga ett kretskort, så kan de också göra en egen elinstallation hemma. Det får du oftast inte göra! Men vad får man göra då? Och när behöver man ringa en elektriker i Mariestad, Arboga, Flen eller Orust? Här tipsar jag om när du måste kontakta behörig personal och vad du kan göra på egen hand. 

Tre saker du inte får lov att göra

  1. Sätta upp ytterbelysning hemma. Många tror att det är helt okej att göra detta och skruvar gladeligen upp både armatur, drar kabel och kopplar in i proppskåpet. Det får du inte göra. Om det redan finns en lamphållare däremot så får du byta ut den om du vill.
  2. Byta från ojordade uttag till jordade. Om det blir fel med jordkabel kan en brand uppstå hur lätt som helst och det är förenat med livsfara. Låt en behörig elektriker se till att alla kontakter är jordade och att du har en jordfelsbrytare som fungerar.
  3. Gräva ner kabel i trädgården. Även detta är något många gör. De vill belysa vackra träd eller göra utomhusbadet lite mysigare. Låt bli! Ring en behörig elektriker om du vill ha en kabel gömd. De fixar det åt dig på ett säkert sätt. 
30 Oct 2021