Vad innebär det att köpa domän

Du kanske har hört talas om detta med att köpa domän och att ha ett webbhotell? För att ha en egen hemsida, så krävs det en slags adress, den du skriver i webbläsaren. Det är det som är domänanmnet eller domänen. En domän är det som kommer efter symbolen "@" i en e-postadress eller efter // i en webbadress. Att registrera ett domännamn är bra, så att ingen annan kan ha det, särskilt om du har ett namn som är förknippat med det du gör eller det du ska sälja. Ett domännamn är en del av URL:en men inte samma sak som en URL. 

Vad är ett webbhotell?

Ett webbhotell är en tjänst som gör att du kan ha en hemsida och publicera den online, alltså på nätet. Du behöver inte äga en server utan kopplar upp dig på en som du så att säga sesdan hyr. Ett webbhotell har en internetansluten dator som kallas för webbserver. Flera personer kan via den lägga upp hemsidor eller webbplatser på nätet.

Hitta webbhotell och köpa domän?

Om du har en hemsida du vill ska finnas på nätet är det ett måste att ha ett webbhotell och därtill en domän. Det är bra att skapa ett unikt namn för din domän, som du registrerar. Det är bra om det är kopplat till det du gör samt att det är lätt för många att komma ihåg. Ett annat alternativ är att hitta utgångna domäner som du kan ta över. 

Du kan registrera ditt domännamn via det webhotell du väljer att anlita. Du kan även utvärdera en domän om du vill, för att se att allt funkar. 

9 May 2020