Köpa och lägga tak

Taket, det är vad som skyddar våra hus. Det är viktigt att ta hand om sitt tak på allra bästa sätt. Men även om man gör just det, tar hand om det, så kan det vara så att du behöver byta taket, eller göra en takrenovering. En bra takläggare hittar du på takläggare-stockholm.se. Det kan var skönt att anlita en takläggare så att det blir gjort på rätt sätt. Du kan även kontakta takläggare Flen, rekommenderad takläggning & takrenovering. De rekommenderas idag av företaget Puffer. Det kan du läsa mer om i denna artikel på di.se.

Hur lyckas du med ditt takbyte?

Allra först är det bra att sätta en budget, vad ditt takbyte får kosta. Det är ju olika beroende på om du ska byta på egen eller med en takläggare i Stockholm. Om du vill ha hjälp med ditt takbyte är det bra att anlita en auktoriserad takentreprenör, så att det görs på rätt sätt och med allra regler i åtanke. Sen är det bra för dig att fundera på takmaterial och om du ska ha samma som innan eller byta det helt.


Bra frågor att ställa till takläggaren

När du väljer att anlita en takläggare så se då till att ställa ett par viktiga frågor. Det så att du garanterar dig om att det blir gjort rätt och till rätt pris.

Bland annat bör du fråga om takmaterialet, om det är läge att byta eller ha kvar samma som du har nu. Fråga även takläggaren om de har skattsedel, samt rätt försäkringar och behörigheter.

Du kan dessutom kolla av om det finns referenser på det takläggningsfirman du vill anlita.
När det kommer till material är det bra att fråga din takläggare om de har bra pris och rabatter eller om det är bättre köpa själv.

Kolla också om takläggaren är ansluten till någon branschorganisation. Många hantverkare och takläggare är anslutna till särskilda branschorganisationer som kan tillhandahålla utbildningar och certifieringar.

Kolla även av med din takläggare och fråga om hur länge på ett ungefär ditt tak kommer att hålla. Förvisso kan det variera då det beror på vilken typ av tak det är och hur pass utsatt det är för väder och vind

Ta hand om ditt nya tak

Ett sätt att förlänga livslängden på taket är att ta väl hand om det. Det bör ses över ett par gånger om året. Se till att ta bort mossa, kvistar, löv med mera. Rensa även bort mossa och lövrester i hängrännorna. Igentäppta hängrännor kan på sikt skapa såväl fasad- som grundproblem. Rinner vatten inte bort som det ska, kan rost komma att skada och förstöra rännsystemet. Ligger sånt kvar kan det förstöra taket till slut. En taktvätt lite då och då mår ditt tak bra av. Är det en panna som går sönder, se då till att byta ut den, så att det inte kommer fukt under. Just fukt under taket kan vara förödande, och det för hela huset. Du kan tvätta ditt tak på egen hand eller även där anlita ett proffs, det avgör du själv vad som passar bäst.

14 Jul 2019