Får man dra elen själv?

Anlita elektriker

Man får faktiskt göra ganska mycket på egen hand, men är det lämpligt? När det gäller kablar för svag ström, eller för ljud och bild, så får du installera dem helt och hållet själv om du vill och det är det också många som gör. När det gäller 220 volt elektricitet, eller starkström, så finns det regler som styr ganska hårt. Du får lov att dra alla kablarna om du vill, och sedan ledan fram dem till kontakter och elskåp. Men du får inte koppla in själv. OM du ändå gör det så ska du vara medveten om att ett försäkringsbolag kan neka ersättning om ditt hus brinner ned till grunden. Alla orter har minst en elektriker du kan anlita för detta, och med rätt behörighet så kan de kontrollera det jobb du gjort och färdigställa inkopplingen. Söker du efter en elektriker i Norrköping? Följ länken: https://www.elektriker-norrköping.se så får du hjälp av proffs. 

Andra saker du bör tänka på när det gäller el

Du som har en tvättstuga hemma får aldrig någonsin använda en vanlig förlängningskabel till tvättmaskinen eller torktumlaren. Det bildas fukt i det utrymmet, och det kan krypa in i kopplingen och orsaka stora skador på kablar, maskiner och även överbelasta elskåpet. Om inte jordfelsbrytaren finns, eller om den inte löser ut, så kan det till och med bli en brand. 

Trasig elkabel hemma? Om skyddshöljet på en kabel är sönder ska kabeln kasseras. Du vet aldrig hur djupt skadan gått, och du kan få elstötar. Särskilt farligt för dig som har barn. Laga aldrig med tejp! 

5 Oct 2019